Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Το Σχολείο Λειτουργία Σχολείου Νέα του Σχολείου Πρωτιά για το Σχολείο μας στον τοπικό διαγωνισμό Euso

Πρωτιά για το Σχολείο μας στον τοπικό διαγωνισμό Euso

Η ομάδα του Σχολείου μας με την καθηγήτριά του;ς κ. ΣκαλτσάΤην πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα του Σχολείου μας στον τοπικό διαγωνισμό Euso 2014 και φυσικά προκρίνεται στην τελική φάση του διαγωνισμού. Η ομάδα αποτελούμενη από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου Μαρνίκα Χρήστο, Μαυρομμάτη Παναγιώτη και Ορσοπούλου Σοφία προετοιμάστηκε μεθοδικά τις προηγούμενες εβδομάδες από τις καθηγήτριες του Σχολείου Σκαλτσά Κατερίνα και Σιμωτά Λίτσα και έφτασε με άνεση στη σημαντική διάκριση στο διαγωνισμό. 

 Η ομάδα μας θα πάρει μέρος στην επόμενη φάση του Διαγωνισμού διεκδικώντας μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO). Το EUSO είναι ένας πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική - Χημεία - Βιολογία) μεταξύ τριμελών μαθητικών ομάδων από μαθητές μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο.

Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι μαθητές της ομάδας μίλησαν στη Μαρία Σπαή από τη συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας. Να τι μας είπαν:

Περιγράψτε μας με δυο λόγια τον σκοπό του διαγωνισμού στον οποίο μετέχετε.

Ο διαγωνισμός που συμμετέχουμε (euso) αφορά εργαστηριακές ασκήσεις  στις φυσικές επιστήμες και απευθύνεται σε μαθητές της Β Λύκειου. Είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος διεξάγεται σε τρεις φάσεις. Αρχικά πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο στη συνέχεια σε πανελλήνιο και τελικά σε πανευρωπαϊκό. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Σε ποια επιστήμη επιλέξατε να διαγωνιστείτε;
Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής της επιστήμης που θα διαγωνιστούμε διότι πρέπει όποιος πάρει μέρος να διαγωνιστεί σε όλες. Άλλωστε όλες έχουν ενδιαφέρον. Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών υποχρεωτικά διαγωνίζεται σε τρία πειραματικά θέματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το διαγωνισμό;
Είχε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε έναν διαφορετικό διαγωνισμό ο οποίος προϋποθέτει ομάδες μαθητών με άριστη συνεργασία. Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία. Γνωρίσαμε και άλλα παιδιά τα οποία έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά μας.

Έχετε πάρει μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς στο παρελθόν;
Όχι δυστυχώς. Οι περισσότεροι διαγωνισμοί είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο και δεν αφορούν ομάδες μαθητών. Γι' αυτό το λόγο είμαστε τυχεροί που επιλεχτήκαμε από την καθηγήτριά μας Κατερίνα Σκαλτσά να συμμετάσχουμε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Τι ήταν εκείνο που σας οδήγησε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό;
Αυτός που μας παρότρυνε να πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό ήταν η καθηγήτριά μας αλλά και το ενδιαφέρον και η αγάπη μας για τα μαθήματα αυτά. Φυσικά μας βοήθησαν και όλοι οι καθηγητές μας και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε καθώς ήταν πρόθυμοι και μας παραχωρούσαν ώρες από τα μαθήματά τους για να μπορέσουμε να προπονηθούμε στο αντικείμενο αυτό.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να διακριθείτε στο διαγωνισμό και γιατί ;
Όσον αφορά τη διάκριση μας είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε στην ομάδα μας.Είχαμε άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και γνωρίζαμε τα θέματα στα οποία κληθήκαμε να απαντήσουμε. Βέβαια σημαντικό ρόλο στην καλή μας εμφάνιση έπαιξε και η εντατική προετοιμασία από τις καθηγήτριες μας Κατερίνα Σκαλτσά και Κανέλα Σιμωτά..Σε περίπτωση που περάσουμε στην επόμενη φάση βασιζόμαστε κυρίως στο καλό θεωρητικό μας υπόβαθρο αλλά και στο δυνατό μας σημείο, τη συνεργασία.


Με τη συμμετοχή σας εκπροσωπείται το σχολείο μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο . Πως αισθάνεστε για αυτό;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που εκπροσωπούμε το σχολείο μας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ακόμα είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να φτάσουμε όσο υψηλότερα μπορούμε.

Θα προτρέπατε έναν συμμαθητή σας να πάρει μέρος σε μια πανελλήνια ολυμπιάδα όπως εσείς, και γιατί;
Φυσικά και θα το προτείναμε! Ανεπιφύλαχτα! Είναι μια σπουδαία εμπειρία που πρέπει κάθε μαθητής να την βιώσει ειδικά αν ενδιαφέρεται για τα συγκεκριμένα μαθήματα. Πολύ σπουδαίο είναι επίσης το ότι σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς μαθαίνεις να συνεργάζεσαι, αποκτάς γνώσεις και δίνεις διαφορετικές εξετάσεις, θα λέγαμε, από τις καθορισμένες που διεξάγονται στο τέλος κάθε σχολικού έτους.
Εμείς με τη σειρά μας λοιπόν να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία αυτή και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και στις επόμενες φάσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης:

1ο ΓΕ.Λ. Αργυρούπολης


Πολεμιστών 15,
Αργυρούπολη, 16452
Τηλ_210-9925514
Fax_210-9925502
 

 

Creative Commons

Το περιεχόμενο διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο .

Άδεια Creative Commons 

Σχεδίαση - Υλοποίηση: 

Νίκος Κακλαμάνος

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Το Σχολείο Λειτουργία Σχολείου Νέα του Σχολείου Πρωτιά για το Σχολείο μας στον τοπικό διαγωνισμό Euso